Izetbegović: HDZ je najveći krivac što kaskamo na putu za EU

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da SDA na bilo koji način i u bilo kojem smislu podržava prijedlog izmjena izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputila Hrvatska demoratska zajednica BiH.

Izetbegović je ovo izjavio nakon sastanka sa kolegom iz Predsjedništva i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, te dodao da je Čovića upozorio „da ne radi takve stvari“, jer SDA ima svoje ovlaštene predstavnike da govore.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da su razgovarali kako iskoristiti preostalo vrijeme do općih izbora kako bi aktualna koalcija nakon evidentnih blokada u proteklom periodu napravila neki pomak.

Dodao je da sprega „Hrvatskog narodnog sabora, HDZBiH i Banja Luke“ nije dobra, te da nikada nije dobro da dvojica idu protiv jednoga, te da bi se Čović trebao “okrenuti onima s kojim živi, SDA i Bošnjacima”.

On je optužio i HDZBiH za zastoj na putu prema Europskoj uniji i označio HDZBiH za najvećeg krivca za nepotpisivanje  sporazuma o Transportnoj zajednici na samitu zapadnog Balkana i EU u Trstu.

Izetbegović je ustvrdio da je bio riješen problem sa ministrima iz RS u Vijeću ministara, te da su nakon toga, potpisivanje sporazuma zakočili hrvatski ministri.

Upitan zašto su sastanci Čovića, Radončića i Izetbegovića bili odvojeni, lider SDA je kazao da je sa liderom SBB Fahrudinom Radončićem nemoguće surađivati, ustvrdio da je on uvijek inicirao susrete s Radončićem i da to više neće činiti. Uz put je kazao i kako „Dnevni Avaz“ vodi kampanju protiv SDA.

A SDA, prema njegovim riječima, nema nikakvu odgovornost za probleme u Parlamentu, te najavio da će, kad se okonča procedura za izborni zakon na prijedlog HDZBiH, SDA uputiti svoj prijedlog za koji tvrdi da je provodi i realniji od HDZ-ovog.

Novinari su imali namjeru pitati Izetbegovića za stanje u Obavještajnoj agenciji BiH, te optužujućem statusu kojega je na fb objavila supruga direktora OSA-e, no Izetbegović nije htio više odgovarati na novinarska pitanja.

Be the first to comment

Leave a Reply