OVA IZJAVA JE POTRESLA BALKAN: Pogledajte šta je Srbijanac Dejan Stanković rekao o Džeki i Pjaniću…

Dejan Stanković, jedan od najboljih srbijanskih fudbalera svih vremena, s dosta uspjeha nastupao je 13 godina u jednoj od najboljih liga svijeta – Seriji A. U dresu Lacija i Intera osvojio je sve što se moglo osvojiti – od šampionata Italije do Lige prvaka (Inter 2010).

Nakon što je okočio kopačke o klin, Stanković je ostao u fudbalu i danas je zaposlenik milanskog diva kao tim menadžer. S obzirom na to da u Italiji nastupaju čak četvorica bh. igrača Miralem Pjanić, Edin Džeko, Ervin Zukanović i Rade Krunić, boljeg sagovornika nismo mogli poželjeti.

Igrao pošteno

Prije svega, kako ste, kada ste posljednji put bili u Sarajevu i kada ćete doći?

– Dobro sam. Trenutno na moru uživam sa porodicom. Bio sam nekoliko puta u Sarajevu, ali je svaki put bilo vezano za utakmicu i profesionalne obaveze. Nijednom nisam bio za svoj groš, ali ću vrlo brzo doći, uz uvjet da obećate da ćete me voditi na te čuvene sarajevske ćevape.

Koga najviše cijenite od bh. igrača?

– Ne volim izdvajanje posebno, nikoga ne želim uvrijediti. Mnogo je dobrih igrača u reprezentaciji BiH. Ipak, hajde da kažem Džeko, ali izdvajam ga zato što ga poznajem. Imao sam priliku da se družim s njim pa znam da je dobar i čovjek i igrač. Pjanić je, također, sjajan igrač, ima nogomet u malom prstu i mislim da će igrati sve bolje i bolje.

Pjanić je nedavno dres Rome zamijenio Juventusovim. Je li napravio pravi potez?

– Kada je neko vrhunski igrač, on će uvijek i biti, bilo gdje da se nađe, tu nema dileme. Dakle, ne brinite se za Pjanića. U životu moraš da donosiš odluke, a vjerujte mi, on je donio pravu. Bio je u Romi, igrao pošteno, odlično, postao ljubimac navijača, a sada mu predstoji stepenica više u karijeri, a Juventus to svakako jeste. Njegov prelazak iz Rome u klub iz Torina sigurno neće nasmijati navijače Rome, naprotiv, ali u životu se moraju donositi odluke, a on je donio pravu za sebe i za svoju karijeru.

Neizvjesna je sudbina Džeke u Romi. Je li zbog njegove karijere bolje ostati ili otići iz Rima i hoće li Džeko izaći iz golgeterske krize?

– Hoće, hoće, sigurno. Italijansko prvenstvo je specifično i drugačije od svih ostalih. Ili odmah nađeš formu ili moraš da se navikavaš i da ideš postepeno. Došao je iz engleske Premijer lige, koja je totalno drugačija od italijanske lige. Ja znam njegove kvalitete i znam da će uspjeti u Rimu. E, sad, pitanje je gdje će biti sljedeće sezone. Moje je mišljenje da treba da ostane u Romi da bi im pokazao ko je i kakav je napadač. Vjerujem da će Džeko pokazati da je špic visokog nivoa.

Idemo dalje

Pratite li reprezentaciju BiH?

– Pratim, ne sad baš na dnevnom nivou, ali znam šta je i kako je. Znam da je sada slična situacija kao kod nas, u Srbiji. Sada i mi i vi gledamo pored televizora Evropsko prvenstvo, ali nema razloga više za kuknjavom i osvrtanjem unazad. Moramo da se spremamo da sljedeći put budemo zajedno na Mundijalu u Moskvi.

Vels, Sjeverna Irska, Mađarska, Island… učesnici su Eura, a Srbije i BiH u Francuskoj nema. Šta je razlog?

– Idemo dalje, nismo tu i tačka. Treba samo razmišljati unaprijed, kao što sam rekao. Treba nam pouka s ovog Eura. Da se ugledamo na Vels, Island, Mađare i Irce. Igrao sam prije nekoliko godina protiv Iraca i vidi se ogroman napredak te reprezentacije. Evropskom fudbalu trebaju takve reprezentacije, koje se umiješaju u vrh, koje pokvare posao favoritima.

Na kraju razgovora, imate li neku poruku za bh. građane?

– Živi i zdravi bili! Sve najbolje vam želim.

Potrošeni i umorni

Može li Inter naredne sezone konačno skinuti Juventus s vrha Serije A?

– Ja sam uvijek u životu i fudbalu realan, bez obzira na emocije i navijačko opredjeljenje, i zato smatram da i dalje postoji prevelika pukotina između Juventusa i ostalih velikih klubova. Vidjet ćemo kako će se završiti prijelazni rok, ko će kako odraditi posao. Inter je promijenio vlasnike i vidjet ćemo šta će novo Kinezi donijeti u moj klub. Juventus je trenutno u prednosti, ali ima jedno veliko ali… Pojasnit ću. Uz veliko i dužno poštovanje, stojim mirno dok ovo izgovaram, ali ne znam koliko će uspjeti izdržati njihovi najvažniji igrači, jer su u godinama. Mislim na posljednju liniju tima, koja je temelj Juventusa. Možda će biti umorni, malo potrošeni, pa je to, možda, šansa da mi, ostali, to iskoristimo i da odmah na početku takmičenja nađemo ritam. Vidjet ćemo, teško pitanje.